Dennis Licht | Geen finishlijn

Vorig jaar nam ik afscheid van topsport. Afscheid van topsport! Je leest het goed. Sinds ik een tijdje mijn bijna dagelijkse trainingen publiceer op Instastory en het aantal volgers toenam begon de vragenvuur. “Ik dacht dat je gestopt was? Weet je zeker dat je gestopt bent? Ga je een comeback maken Dennis?”

Het antwoord op die laatste vraag is nee. Natuurlijk snap ik die vragen, want mijn trainingen zijn nog steeds van zeer goed niveau. En dat heeft een voordeel, want dan kun je zo nu en dan nog eens een grote wedstrijd hazen.  Maar dat je met topsport stopt, betekent niet dat je opeens geen wedstrijd meer mag lopen of een lekkere intervaltraining mag doen. Vanaf dag één dat ik op atletiek ging was ik verknocht aan deze sport. Het begint namelijk allemaal met plezier. En als je iets plezierig vindt om te doen, ontstaat er een passie voor iets. En als je passie voor iets hebt komen de prestaties vanzelf. Mijn passie was dan ook altijd mijn drijfveer. En nog steeds. Dus daar stop je niet zomaar mee!

Ik heb er een tijdje over gedaan om hardlopen een nieuwe plek te geven in mijn leven en het plezier weer terug te vinden. Dat plezier kwam vorig jaar terug toen ik mijn afscheid nam tijdens de Midwintermarathon, maanden nadat Esmay en ik een hele vervelende periode achter de rug hadden met het verlies van ons stilgeboren dochter Norah.

Ik merkte na die afscheidswedstrijd hoe belangrijk lopen voor mij is in het dagelijks leven. Het was ook voor het eerste van mijn leven dat hardlopen therapeutisch kan werken.

Ik krijg dan ook echt energie van hardlopen. Bovendien vind ik het belangrijk om voldoende te bewegen en sportieve doelen te stellen, want dat houd mij echt fit. In het dagelijks leven zit ik heel erg veel voor mijn werk. Door bijna dagelijks te gaan hardlopen voldoe ik aan de gestelde beweegnorm. Ik werk nu fulltime en kan geen topsportprogramma meer volgen.  Maar dat  wil ik ook niet meer, maar om plezier te houden in mijn sport blijf ik wel lekker trainen en plan ik wedstrijden waar ik zin in heb, want alleen maar duurloopjes doen is saai. Bovendien, hardlopen is een sport voor het leven. Er is namelijk helemaal geen finishlijn…

Mijn afscheid tijdens de Midwintermarathon in 2017 heb ik in beeld laten brengen door Pascal Goudkuil. Eigenaar van Pascal Fotografie & Video. Een prachtige terugblik!

 

Geef een reactie