Over Dennis Licht

 Profiel

Naam Dennis Licht
Woonplaats Beekbergen
Geboren 30 mei 1984, Apeldoorn
Lengte 183cm
Gewicht 66kg
Club AV’34 Apeldoorn
Voormalige coaches Johan Voogd, Honoré Hoedt
Discipline 1500 en 5000 meter
Favoriete trainingsvormen Wedstrijdtempo op spikes, heuveltraining en progressieve duurloop
Favoriete trainingslocatie Kroondomein ’t Loo en Loenenmark
Favoriete hardloopschoenen ASICS Nimbus en DS Trainer
Favoriete maaltijd Risotto met pompoen en Parmezaanse kaas
Slogan “When you feeling like quiting, think about why you started!”

Biografie

Dennis Licht is een Nederlandse (ex)atleet die gespecialiseerd was in het middenafstandslopen. In uiteenlopende disciplines op de baan en de cross werd hij maar liefst 13 maal Nederlands Kampioen in de junioren- en seniorencategorie. De afgelopen jaren specialiseerde de Gelderse atleet zich op het onderdeel 5000 meter. Onder bezielende leiding van zijn coach Honoré Hoedt bracht hij zijn persoonlijk op 13:23.00 waarmee hij tot de beste 5 atleten behoort die Nederland tot nu toe heeft gekend op deze afstand. De 5000 meter is een afstand, die veelal door beginnende beoefenaars in de loopsport wordt uitgeprobeerd. De ultieme 5000 meter loper daarentegen is lichtvoetig en sterk tegelijk. Bovendien beschikt deze soort lopers over een enorm uithoudingsvermogen en zuurstofopname, snelheid, kracht, wedstrijdinzicht en de de bereidheid om af te zien.

Dennis zijn interesse voor het hardlopen werd gewekt door marathonloper Wim Zeegers.  Hij was eigenaar van Runningshop 2:16 loopsport, vernoemd naar zijn persoonlijk record op de marathon. Hij sponsorde het eerste trainingspak en hardloopschoenen van Dennis Licht. Op één voorwaarde: dat hij net als zijn vader mee zou doen aan hardloopwedstrijden in de regio.  Met succes! Regelmatig finishte Dennis tijdens deze jeugdlopen op het podium en soms zelfs als eerste. Hardlopen deed hij toen niet in clubverband, maar puur voor de lol. Dat hij talent voor hardlopen had, wist hij toen al.

Pas op 14-jarige leeftijd werd hij lid van een atletiekclub. Op aanraden van een trainingspartner van zijn vader ging hij een kijkje nemen. Zijn toenmalige jeugdatletiektrainer Henny Klumper zag al snel dat Dennis liever ging hardlopen dan hoogspringen of speerwerpen. Hij werd al snel naar de “overkant” van de atletiekbaan gestuurd waar de midden- en langeafstandsatleten door toptrainer Johan Voogd werden getraind. In dezelfde trainingsgroep trainde ook zijn grote voorbeeld en topatleet Gert Jan Liefers. Dennis ontwikkelde zich razendsnel onder het strakke regime van Johan Voogd en dit resulteerde in topprestaties op Nationaal én Europees niveau.

Om het laatste stapje te kunnen maken besloot Dennis Licht na een aantal blessurejaren  de overstap te maken naar bondscoach Honoré Hoedt. Met de overstap stopte hij tegelijkertijd met het blessuregevoelige onderdeel, de steeplechase. Honoré Hoedt staat ook wel bekend als kampioenenmakers van Arnoud Okken, Bram Som en Gert Jan Liefers en later boekte hij successen met Sifan Hassan. Tevens trainingsgenoot van Dennis Licht.

Geïnspireerd door Gelderse topatleten Jos Hermens, Gerard Tebroke en Gert Jan Liefers maakte hij de overstap naar de 5000 meter. Met succes. In 2012 deed Dennis Licht voor het eerst van zich spreken op Europees topniveau waarin hij in een sterk bezet deelnemersveld knap zevende werd op het EK Atletiek in Helsinki. Dat seizoen kwam abrupt ten einde door ernstige klachten aan de achillespezen.

In 2013 was Dennis Licht na drie jaren rondlopen met achillespeesklachten, opgelopen door zijn vier jaren als steeplechase-specialist, genoodzaakt een belangrijke en moeilijke keuze te maken om zijn topsportcarrière te verlengen. Een operatie op 1 oktober 2013 aan beide achillespezen waren nodig om weer pijnvrij te kunnen hardlopen. Dennis Licht hield tot aan de operatie zijn conditie op peil met heel veel wielrennen en het rijden van trainingswedstrijden op de racefiets. Heel even speelde hij daardoor met de gedachte om de overstap naar de triatlon te maken.

De revalidatie onder leiding van fysiotherapeut Johann de Jong van Isokin Training & Therapie in Apeldoorn verliep voorspoedig. In slechts zeven weken maakte hij alweer zijn eerste hardloopmeters op de loopband. De orthopedisch Chirurg, Gino Kerkhoffs die hem opereerde, sprak zelfs van een wereldrecord revalideren. Volgens het medische begeleidingsteam was dit vooral te danken aan de absolute doorzettingsvermogen en ijzeren discipline en wil om weer terug te keren op het hoogste niveau.

2014 was het jaar van de comeback maar ook een seizoen waarin hij zichzelf nog éénmaal de kans gaf om op niveau terug te komen. Na een jaar lang geen wedstrijden te hebben gelopen liep het seizoen 2014 dan ook erg stroef en was zijn doelstelling om deelname af te dwingen aan de EK Atletiek in Zürich ook niet geheel realistisch. Veel ‘mentale energie’ was opgegaan aan het revalideren en als het dan aan wedstrijdritme ontbreekt is het moeilijk terugkomen, aldus zijn sportpsychologe Jolande Roose destijds. Ondanks het moeilijke seizoen en het ontbreken van een topconditie liep hij toch een persoonlijk record op de 3000 meter, notabene tijdens de Europees Team Kampioenschappen in Braunschweig waar  ‘ranking’ belangrijker is dan de eindtijd. Vanwege zijn mentaliteit tijdens dit speciale toernooi draagt Dennis Licht al jaren de bijnaam “Cupfighter” vanwege zijn verdiensten voor het team. Steevast behaalde hij meer punten, dan zijn ranking vooraf de wedstrijd.

In het crossseizoen van 2014 startte Dennis Licht uitstekend met een overwinning in de Lotto Cross Cup in Mol. Ondanks hij zijn goede prestaties op de cross en op de weg in die maanden zag hij zijn vorm niet beloond worden met kwalificatie voor het EK Cross, maar dat seizoen was zijn focus allang op een veel  belangrijker toernooi gevestigd. Solo  liep hij tijdens de Nederlandse Indoor Kampioenschappen een nieuw persoonlijk record waarmee hij iets meer dan een seconde boven de limiet bleef steken voor het EK Indoor in Praag, weer geen toernooi-kwalificatie ondanks een aanhoudende goede vorm. Hij werd wel ruim Nederlands Kampioen en behaalde daarmee al weer zijn elfde nationale titel. Ondanks deze tegenslag ging de knop weer meteen om. De focus was meteen op het WK Atletiek in Beijing. In de eerste outdoorwedstrijd van het jaar liep hij in het Amerikaanse Stanford (CA) de vereiste limiet voor de Wereld Kampioenschappen Atletiek in Beijing met zijn droomtijd van 13:23.00.

2016 was het jaar van de Olympische Spelen en de EK Atletiek in Amsterdam. Dennis Licht kwalificeerde zich helaas niet voor de Olympische Spelen. Zoals hij zelf zij: “mijn enthousiasme, mijn kracht, is mijn valkuil gebleken. Mijn benen en hoofd waren niet kapot te krijgen, maar echt uitgerust was ik dat seizoen nooit, waardoor ik niet goed genoeg was om mezelf opnieuw te verbeteren. Een keihard leermoment!” 2016 werd Dennis Licht nog wel Nederlands Kampioen 3000 meter indoor en 5000 meter op de buitenbaan en hij werd hij 12e (mogelijk nog 11e in verband dopingschorsing) op de Europese Kampioenschappen Atletiek in Amsterdam. “Een ervaring om nooit te vergeten, ik ben zo blij dat ik mee mocht doen aan een EK in eigen land! Ik had niet verwacht dat er zoveel Nederlanders warm zouden lopen voor onze sport!”

Ondanks dat Dennis Licht geen Olympische Spelen op zijn CV heeft staan, blikt hij tevreden terug. “Het was een prachtige periode. Ik ben er niet financieel rijk van geworden, maar wel wel rijk als het gaat om levenservaring, kennis en vaardigheden die je opdoet! Dat is onbetaalbaar”. In 2016 werd hij Dennis Licht eveneens uitgeroepen tot Sportman van het Jaar 2016 in zijn eigen Gemeente Apeldoorn. Een ouvre-prijs voor zijn sportprestaties en verdiensten als Ambassadeur voor de loopsport.