Hoe blijf je gemotiveerd in het coronatijdperk waarin de komende maanden geen massale hardloopevenementen worden georganiseerd? In deze blog deel ik 7 tips om als hardloper toch gemotiveerd te blijven werken aan je conditie en algemene gezondheid.
1. Go virtual
Je hebt ze vast al online voorbij zien komen, virtuele runs. Steeds meer hardloopevenementen organiseren hun eigen virtuele ‘coronarun’ waar je ook nog vaak een medaille kunt winnen. Soms is er zelfs een goed doel aan gekoppeld. Hoe mooi is dat, als jouw inschrijfgeld naar een goed doel gaat en jouw fitheid beloond wordt met een medaille? Ga naar inschrijven.nl, dan zie je hoeveel virtuele runs op het moment al worden georganiseerd, waar jij je voor kunt registreren. Wel zoveel mogelijk solo lopen hé?
2. Train eens alternatief
Ik schreef onlangs al een Engelstalige blog over de kracht van alternatieve training. Combineer jou hardlooptrainingen eens met een tocht op je racefiets, mountainbike of outdoor crosstrainer. Of wat te denken van krachttraining en yoga? Verras je lijf eens met een andere beweegvormen die minder impact op je benen hebben, maar die wel enorm goed zijn om je algemene conditie te verbeteren. Door af te wisselen blijf het leuk. Een streng trainingsregime is nu echt niet noodzakelijk. Je moet hongerig blijven.
3. Stel tussendoelen
Nu er geen wedstrijden zijn is dit wellicht hét moment om eens andere zaken, die niet direct gekoppeld zijn aan het hardlopen maar wel invloed daarop hebben, te gaan werken. Denk bijvoorbeeld aan het stellen van doelen met betrekking tot meer algemene dagelijkse beweging, maar ook in relatie tot voeding, slaap, stress- en ontspanning. Zomaar een voorbeeld… Vind je dat jij te langzaam gaat in je duurlopen? Dan kan meer dagelijkse beweging, zoals fietsen en wandelen een positief effect bewerkstelligen. Door meer matig-intensieve beweegvormen toe te voegen aan het dagelijks leven ga je dat ook merken in je duurloopsnelheid. Die gaat er sneller op vooruit! Stel dus bijvoorbeeld een dagelijkse stappendoel van 10.000 stappen per dag om te werken aan je basisconditie. Met alle doelen, hoe groot of klein ook. Het valt of staat bij discipline!
4. Ga op een schema trainen
Ik benoemde het al. Een straks trainingsregime is nu niet noodzakelijk, maar ik kan me voorstellen dat je prettig vindt om een goed en verantwoord opgebouwd trainingsschema te kunnen volgen die helemaal voor jou op maat gemaakt is. Een schema geeft structuur en regelmatig en wanneer voorzien van feedback door een (online) coach haal je meer uit je trainingen. Laat dus die generieke trainingsprogramma’s los en kies voor jezelf. Heb jij wensen en behoeften om (online) begeleid te worden, trek dan eens aan de bel en vraag een vrijblijvend intakegesprek aan.
5. Start met een coach
Een goede coach stopt niet het beste van zichzelf in jou wat hij aan kennis en kunde heeft, maar zorgt ervoor dat je beste versie van jezelf wordt. Ben je op zoek naar professionele coach die ziet waar je verbeterpunten liggen en die je keer op keer inspireert om nog beter te worden? Ben je vol goede moed begonnen, maar voel je wéér die oude blessure opkomen?
Of je nu beginner bent of een door de wol geverfde loper die graag méér en sneller wil. Wat je motivatie ook is, het werkt een stuk fijner als je het samen kunt doen. Neem dus gerust eens contact op.
6. Werk aan je kracht en lenigheid
Juist nu er geen hardloopevenementen worden georganiseerd is er ook alle tijd om in alle rust op een verantwoorde manier je conditie op te bouwen. En dan heb ik het niet alleen over je haart-vaat-longconditie door te gaan hardlopen. Conditie is een verzamelnaam voor meerdere voorwaarden. Denk bijvoorbeeld aan verbeteren van je kracht, rompstabiliteit en looptechniek. Of misschien ben je wel ontzettend stijf en beperkt je dat in je beweeglijkheid. Loop jij steeds tegen die ene blessure aan, dan is dit juist de tijd om er écht iets aan te doen.
Wist je bijvoorbeeld dat ik in samenwerking met bewegingswetenschapper en praktijkeigenaar Johann de Jong van Isokin Training & Therapie, een Loop-APK heb ontwikkeld? Deze sportmedische screening bestaat uit verschillende conditietesten, waaronder een ganganalyse, loopanalyse aangevuld met conditietesten om je uithoudingsvermogen, kracht, coördinatie, techniek en lenigheid in kaart te brengen. Meer weten? Bel of mail gerust.
7. Een andere omgeving
Ga eens af van die gebaande paden en ga eens in een andere omgeving hardlopen. Wissel je omgeving eens af. Laat je desnoods door je partner ergens afzetten en loop terug naar huis. Of ren eens je standaard hardlooprondje in tegengestelde richting. Verandering van spijs doet eten!
Dennis Licht
Foto credit: erki.nl (Erik van Leeuwen, persfotograaf CPC Den Haag 2020)