DENNIS LICHT: “ALLE LOPERS VAN HET SILVANA RUNNING TEAM GAAN HET HALEN!”

Coach Dennis Licht is ervan overtuigd dat zijn twaalf lopers zeker over de finish van de Acht van Apeldoorn komen.

De laatste activiteiten van het door Dennis Licht getrainde Silvana Running Team hebben een ding aangetoond: de twaalf lopers kunnen erop rekenen dat ze de Acht van Apeldoorn op zondag 3 februari gaan uitlopen.

Samen met het uitgebreide begeleidingsteam zijn de laatste puntjes op de i gezet en is het duidelijk dat de twaalf die de uitdaging aangingen er klaar voor zijn. Daarom was het voor coach Licht ook makkelijk om dinsdagavond het programma aan te passen, toen er ineens een pak sneeuw was gevallen.

“Dat is ook de kunst van coachen,” begint Licht. “Het was de bedoeling om kortere en middellange intervallen te doen en zo te proeven aan het beoogde wedstrijdtempo. Door de lastige omstandigheden hebben we het echter bij rustigere intervallen gehouden. In dit weer heb ik ook de warming-up aangepast, met langer inlopen dan gebruikelijk.”

Binnen

“Verder hebben we geen risico’s genomen en minder de nadruk gelegd op het hardlopen. Het was precies genoeg, want door de sneeuw voelden ze hun enkels, kuiten en hamstrings toch al meer dan normaal. We deden nu binnen wat meer oefeningen, zoals core stability en lenigheid.”

Dat Licht er alle vertrouwen in heeft, zit ’m ook in de testloop van afgelopen zondag. Eigenlijk is het niet de correcte benaming, stelt Licht, want het ging meer om een parcoursverkenning. “Iedereen heeft lekker 7,5 kilometer gelopen in hun duurlooptempo en niet in het wedstrijdtempo. Alleen de start en finish hebben we niet gedaan.”

Lange klim

“Meerderen waren behoorlijk zenuwachtig voor de testloop. Kan ik dit wel? Sommigen hadden echter wel dat vertrouwen, omdat ze in de duurlooptraining al zover waren gekomen. Vooral de lange klim naar Hoog Soeren vonden ze spannend. Dat zagen de meesten wel als een grote horde. Uiteindelijk viel het ze mee en waren ze positief verrast dat ze zo goed getraind zijn. Iedereen gaat het halen. Een loper neemt nu wel wat meer rust, maar gaat met zijn blessure ook zeker finishen.”

Vanavond hebben de deelnemers nog een bijeenkomst over de specifieke wedstrijdvoorbereiding, met onder meer een psycholoog voor de mentale voorbereiding. Licht zal meer praktische tips en tricks meegeven.

Rust

Vervolgens wordt het belangrijkste in de laatste week: rust. Licht: “Veel mensen hebben dan de neiging om hun vorm te gaan testen. Niet doen! Ik vergelijk het graag met een boer, die ook niet de worteltjes uit de grond gaat trekken om te kijken of ze zijn gegroeid. Je moet erop vertrouwen dat het goed komt. Geef die worteltjes alleen wat water, dus zorg goed voor je eigen lichaam en rust uit. Plan verder ook je werk goed en ga niet stressvol je laatste week in.”

“Eén training maakt het verschil niet meer. Qua conditie kun je in de laatste week geen veranderingen meer bewerkstelligen en je kunt echt wel vertrouwen op de vorm die je hebt opgebouwd,” zo vertelt Licht aan zijn team. We kunnen hen nu alleen nog maar veel succes wensen en vergeet vooral niet ervan te genieten!

Door: Ysbrand Visser – Running 20/20

Foto: André Roodhuizen Fotografie – roodhuizen.nl

Laatste nieuws

Vallende sterren

Het is vrijdagavond 19 augustus en ik zit samen met mijn vriendin voor de TV, want het WK Atletiek in Budapest is gestart met de

Lees verder »