DENNIS LICHT: “HARDLOPERS BEWEGEN TE EENZIJDIG!”

Meervoudig Nederlands kampioen Dennis Licht was gisteravond gastspreker tijdens de door Isokin Training en Therapie georganiseerde themabijeenkomst over ‘verantwoord trainen voor hardlopers’.  Ruim 30 gasten wisten de weg te vinden naar het gezondheidscentrum Jean Monnetpark in Apeldoorn. In de presentatie kwamen verschillende thema’s aan bod met als doel om de ‘gewone hardloper’ bewust te laten worden dat verantwoord hardlopen meer in zou moeten houden dan alleen rondjes rennen.

Veelzijdig bewegen
Om veilig, gezond en verantwoord te kunnen hardlopen is het belangrijk om veelzijdig te bewegen. Waarom? “Omdat de meeste hardlopers te eenzijdig bewegen en te weinig aandacht besteden aan de verschillende conditionele factoren. Het gaat niet alleen maar om uithoudingsvermogen, maar ook om zaken als lenigheid, coördinatie, kracht, techniek en snelheid” aldus Licht.

Behoefte aan kennis en expertise
Als coach merkte ook Licht gisteravond weer dat hardlopers met veel vragen zitten.  Van vragen over voetplaatsing, periodisering, trainen met hitte en hoe je moet trainen met een hartslagmeter. Hij krijgt naast vragen over training en geschikt schoeisel ook steeds meer vragen over andere aspecten zoals: voeding, omgaan met stress, slaap en het mentale aspect van bewegen.

De gewone loper raakt snel geblesseerd. Ze zijn nog niet goed belastbaar. Ze bouwen training te snel op en lopen vaak te hard. De gewone hardloper beweegt vaak op de verkeerde manier en heeft weinig kennis over hardlopen. Licht: “Dat zorgt er voor dat hardlopers snel geblesseerd raken en daarom was denk ik deze themabijeenkomst ook zo druk bezocht en noodzakelijk”.

Samenwerken vanuit het gezondheidscentrum Jean Monnetpark
Er is veel op internet te lezen over wat nu wel of niet goed is, maar dat zijn vaak artikelen geschreven voor de wedstrijdgerichte sporters. Heel treffend hebben we gisteravond in kaart gebracht wat de belangrijkste beweegredenen voor mensen om te gaan hardlopen en daar was er slechts één die de maximale prestatie belangrijk vind. De meeste doen het om zich fitter te voelen en de conditie te verbeteren. We werden dan ook gecomplimenteerd door de bezoekers dat we naar het grote plaatje kijken. Bewegen – lees hardlopen is één – maar een gezonde leefstijl is veelomvattender.

“De reden dat ik mijn kantoor heb gehuisvest in het gezondheidscentrum Jean Monnetpark is  een wijs besluit. Hiermee kan ik samenwerken met verschillende ketenpartners en beter inspelen op de huidige wensen en behoeften van de hardloper van nu”, aldus de voormalig topatleet.

Running Academy
Dennis heeft om die reden in samenwerking met Isokin de ‘Running Academy’ opgestart. “Deze is er op gericht om te investeren in de kennis van de gewone hardloper. We willen iets extra’s bieden qua begeleiding. Het stopt niet bij een trainingsschema en wat advies. Nee, de schema’s zijn persoonsgebonden en we bieden uit preventief oogpunt ook krachttraining aan. Dit is om de belastbaarheid te vergroten. Dat doen we in de vorm van een smallgroup training die we ‘Isokin Topfit’ hebben genoemd. Dit blijkt een uitstekende trainingsvorm te zijn om de verschillende basis vormen van hardlopen te trainen. Ook houden we clinics over hardlopen, trainen we gezamenlijk op de atletiekbaan en worden er periodiek fysieke testdagen gepland. Verantwoord hardlopen begint met bewustwording en de belastbaarheid te vergroten. Dit staat bij ons centraal. Daarnaast investeren we veel tijd om aan te leren dat je op de juiste manier beweegt voordat je meer gaat bewegen. Dat is de enige juiste volgorde!”

Wil je meer weten over de Running Academy, op zoek naar professionele begeleiding of Dennis Licht uitnodigen als gastspreker? Neem contact op voor meer informatie.

Bron foto: Teddy Morellec

Laatste nieuws

Vallende sterren

Het is vrijdagavond 19 augustus en ik zit samen met mijn vriendin voor de TV, want het WK Atletiek in Budapest is gestart met de

Lees verder »