HAAL MEER ENERGIE EN ONTSPANNING UIT JE SLAAP

Succesvol sporten kan niet zonder een uitstekend herstel, zoals een goede nachtrust. “Kijk niet meer op je wekker!”

Op weg naar de Acht van Apeldoorn worden de twaalf leden van het Silvana Running Team als professionals begeleid. Na de eerdere sportieve lessen, de medische checks en de kleding en hardloopschoenen op maat, volgde deze week een heuse bijscholing op het gebied van de slaap.

Het was misschien een niet zo heel verrassend uitstapje, met Silvana als hoofd- en titelsponsor van het team. Silvana Support staat immers al ruim dertig jaar bekend als producent van goede, nek ondersteunende hoofdkussens. Bovendien weet je met coach Dennis Licht als brein van het team, dat er niets zal ontsnappen aan de aandacht van de lopers. En dat alles in voorbereiding op de acht kilometer van de Midwinter Marathon Apeldoorn (zondag 3 februari 2019).

Slaapcoach

Voor deze gelegenheid was zelfs een slaaptherapeut aangeschoven: Evelien Seijger. Zij is oefentherapeut Mensendieck en geregistreerd psychosomatisch oefentherapeut bij Isokin Training & Fysiotherapie Apeldoorn, eveneens sponsor van het team. Seijger ontwikkelde de SlaapSlim-methode, een manier om van slaapproblemen af te komen.

Evelien Seijger

Dat die problemen vanuit de Mensendieck-therapie kunnen worden bekeken is niet zo vreemd, vertelt Seijger. “Daarbij kijk je naar het lichaam en mens als geheel en komt ook de ademhaling om de hoek kijken. Ik stuit daarom vaak op klachten als gevolg van spanning, zoals een hoge spierspanning of hyperventilatie. Klachten met een psychosomatische achtergrond hebben vaak ook met je nachtrust te maken.”

“Voor hardlopers is de slaap natuurlijk heel erg belangrijk. Denk aan de rust, de energieopbouw, het herstel van weefsels, maar ook aan het verwerken van indrukken en emoties en het lerend vermogen. Je onthoudt zaken beter als je ze erna in je slaap verwerkt.”

Stress

“Verder heb ik dit team verteld hoe slaapproblemen kunnen ontstaan. Dat heeft onder meer te maken met je aanleg voor stress en je gevoeligheid ervoor. Soms zijn er duidelijke oorzaken van de stress aan te wijzen, zoals een wedstrijd, maar dat kan ook meteen weer verdwijnen. Die stress kan echter langer aanhouden als je bijvoorbeeld blijft opzien tegen wedstrijden, je daardoor niet fit bent voor de training en er een vicieuze cirkel ontstaat.”

Wie vaker met dergelijke stress te maken heeft, zal zeker baat hebben bij ontspanningsoefeningen, en die heeft Seijger ook daadwerkelijk met het team uitgevoerd. Met concentratie op de ademhaling (met je buik) en op de aan- en ontspanning van je spieren kun je op dit terrein veel bereiken. “Ademhalingsoefeningen, zoals ook langer uitademen, kunnen heel goed helpen om rust in je lijf te krijgen. Alleen al door het te doen, kun je niet aan andere dingen denken.”

Wekker

“Bij slaapproblemen,” vervolgt Seijger, “is het ook van belang om niet steeds op je wekker te kijken. Dat zorgt er namelijk voor dat je er meer bij gaat denken en die gedachten zijn vaak niet positief. Je bent dan gefrustreerd of geïrriteerd en dat werkt voor heel veel mensen negatief. Je lijf gaat er zelfs aan wennen als je vaak op de klok kijkt. Dan word je steeds wakker op de tijdstippen die door je hoofd gaan.”

Ook voor overdag gaf Seijger nog advies. Mensen werken vaak te lang door en bouwen zo veel te veel spanning op. Neem daarom regelmatiger pauzes. Deze les sloot goed aan bij de feedback die ze van de twaalf deelnemers kreeg, waarbij er raakvlakken waren met slaapproblemen, vaak gerelateerd aan het werk.

Stevig kussen

Met deze oefening van Jacobson konden de deelnemers meteen in de praktijk ervaren of slaapoefeningen hen hielpen. De slaperige ogen nadien spraken boekdelen. Dat lag wellicht ook aan de individueel aangemeten Silvana kussens. Commercieel directeur Roel van Nieuwenhuizen: “Dennis Licht beseft goed wat het belang is van ontspannen en vol energie wakker worden en daar kunnen onze kussens aan bijdragen. Zeker met een extra hoog of laag, of een meer zacht dan wel steviger kussen. Voor elk lichaam is er wel een passend kussen dat de nek goed ondersteunt.”

Tot slot vroegen we Seijger nog naar de werking van speciale slaap-apps en polsbandjes, het werkterrein van Running 20/20. Ze is er echter niet zo weg van en ziet geen echt betrouwbare onderzoeksresultaten. “Hecht er niet te veel waarde aan,” stelt Seijger. “Het is hooguit interessant om te kijken of de gegevens overeenkomen met je gevoel, maar laat je er niet te veel door leiden.”

 

Gelderland Sport maakte het volgende verslag van de bijeenkomst (vanaf 13.17 minuten):

Door: Ysbrand Visser – Running 20/20

Laatste nieuws

Vallende sterren

Het is vrijdagavond 19 augustus en ik zit samen met mijn vriendin voor de TV, want het WK Atletiek in Budapest is gestart met de

Lees verder »