IS SILVANA RUNNING TEAM KLAAR VOOR DE ZWAARSTE WEKEN?

In de opbouw naar de Acht van Apeldoorn volgen nu de essentiële trainingen. Zijn de twaalf uitverkoren lopers er klaar voor?

De feestdagen zijn verteerd en voor de twaalf deelnemers van het Silvana Running Team is het aftellen naar zondag 3 februari. Dan proberen zij tijdens de Midwinter Marathon te finishen in een wedstrijd over acht kilometer. Het aftellen betekent nog niet afbouwen; dat volgt past op het allerlaatste moment om zo fit en fris aan de start te verschijnen.

Teamcoach Dennis Licht heeft er alle vertrouwen in, nadat hij heeft gezien hoe iedereen de feestdagen is doorgekomen. Voor hemzelf was het fijn om even wat gas terug te kunnen nemen en dat gold ook voor de lopers. Licht: “Vaak zie je dat mensen door de drukte aan het begin van een vakantie ziek worden en dus ervoor te veel hooi op hun vork hadden genomen. Dat zag je in ons team ook terug.”

Stress

“Er waren wat griepjes en kleine pijntjes en dat had eigenlijk weinig met alle fysieke inspanningen te maken. Het waren eerder stress-gerelateerde zaken, wat we terugzagen dankzij onze metingen van de hartritmevariabiliteit (HRV). Die stress is vooral te wijten aan de huidige samenleving en de drukke tijd waarin wij leven.”

Het team bleef zeker niet stilzitten in de vakantieperiode en kreeg van Licht een schema met looptrainingen mee. “In deze periode hebben we bewust een gezamenlijke krachttraining gepland om wel de vaart erin te houden. Die training doen we een keer per week, want we vinden het heel belangrijk dat de belastbaarheid van de twaalf deelnemers goed op peil blijft.”

Topsport

“Ook de mensen die al een vakantie elders hadden gepland, zijn goed doorgegaan. Er was ook een loper met een heel drukke werkkring, die daarvoor naar Spanje moest. Daar ging hij extra vroeg uit de veren om eerst ’s ochtends te kunnen trainen. Dat is bijna een topsportmentaliteit. Een ander zat in Afrika en ging met een ranger een natuurpark in om daar haar duurloop te kunnen doen. Dan heb je heel veel discipline.”

“Toch hadden we ook twee pechgevallen. Bij de een was er een zweepslag na een spelletje en een ander liep een hondenbeet op. Zit je zomaar ineens met acht hechtingen in je kuit. Gelukkig is iedereen nu weer op de been.”

Huidplooimeting

Wat is er verder tijdens de feestdagen met de voeding gebeurd? Licht kan niet anders dan tevreden zijn. De lopers zijn er heel serieus mee bezig geweest, maar misschien kwam dat ook door het weegmoment en de huidplooimeting nadien. Licht: “Ze toonden voldoende discipline in tegenstelling tot sommige andere groepen die ik train en die er twee weken niets aan doen.” Waarschijnlijk speelt het daarbij een rol dat de twaalf in dit team ook nadrukkelijk in de media in de kijker staan.

Foto: André Roodhuizen Fotografie – roodhuizen.nl

Laatste nieuws

Vallende sterren

Het is vrijdagavond 19 augustus en ik zit samen met mijn vriendin voor de TV, want het WK Atletiek in Budapest is gestart met de

Lees verder »