LICHT’S TRAININGSTIP VAN DE WEEK – #2

Licht’s Trainingstip van de Week – #2

Hoe kan ik mijn rustige duurlopen minder saai maken? Welke verschillende soorten intervaltrainingen zijn er? Hoe motiveer ik mezelf om na een drukke werkdag toch de deur uit te gaan? Wat is het nut van heuveltraining? Veel (beginnende) hardlopers zitten vol met vragen. Niemand minder dan ex-topatleet Dennis Licht deelt tweewekelijks een training- en motivatietip met jullie. Licht is 13-voudig Nederlands Kampioen, en zijn persoonlijk record van 13:23.00 op de 5000 meter behoort tot de Nederlandse top-5 allertijden. Met zijn uitgebreide hardloopkennis worden hopelijk veel van jullie vragen beantwoord!

Trainingstip #2: “Omring je met sterke trainingsmaatjes”

Sterke trainingsmaatjes zorgen voor meer weerstand. Slim blijven trainen is een must, maar samen trainen met conculega’s zorgt ervoor dat je aandacht niet kan verslappen. Verder is het ook plezieriger om samen te trainen.

Hoe gedisciplineerd je ook bent in zelfstandig te trainen, het trainingsniveau is hoger wanneer je traint met lopers van gelijkwaardig of sterker niveau.

Het is goed voor je motivatie en wanneer je onderdeel van een team uitmaakt zorgt dit voor synergie. Dus heb je de mogelijkheid om in een sterke trainingsgroep in Nederland of buitenland te gaan trainen, ga ervoor. Ik heb zelf altijd gemerkt dat ik net dat ene stapje meer kon zetten wanneer daar om werd gevraagd. Bovendien geeft het ook vertrouwen als je ineens tempo’s op de atletiekbaan makkelijk loopt met een al gevestigde topatleet.

Zo heb ik regelmatig met bekende Noorse, Zweedse, Poolse, Belgische en Zuid-Afrikaanse topatleten samen getraind tijdens trainingskampen. Maar ook zeker in Nederland. Mooie voorbeelden van topatleten die op dit moment erg succesvol zijn omdat ze met concurrenten trainen zijn Abdi Nageeye, Bashir Abdi, Julian Wanders en Sondre Moen. Zij hebben er voor gekozen om zelfs een groot gedeelte van de tijd in Afrika te trainen. Niet zozeer vanwege de hoogte, maar juist vanwege de weerstand die het biedt om in zulke sterke trainingsgroepen te gaan trainen.

In Nederland kan dat ook, maar dan zal een betrekkelijk kleine groep lopers elkaar wat vaker moeten opzoeken of wat vaker samen trainingskampen moeten beleggen.

Licht’s motivatie- en trainingstips verschijnen wekelijks op hardloopnetwerk.nl.

Laatste nieuws

Vallende sterren

Het is vrijdagavond 19 augustus en ik zit samen met mijn vriendin voor de TV, want het WK Atletiek in Budapest is gestart met de

Lees verder »