LICHT’S TRAININGSTIP VAN DE WEEK #3

“Loop eens wat vaker op gevoel!”

Ik train veel beginnende hardlopers die graag met allerlei fancy sporthorloges, apps en andere gadgets zoals stappentellers, vermogensmeters en muziek lopen. Ze kunnen (excentriek) motiverend werken, maar er schuilt een heel groot gevaar in dat soort hulpmiddelen. Het zijn ten eerste niet altijd even accurate hulpmiddelen, maar nog belangrijker; het weerhoudt je van de belangrijkste graadmeter en dat is je eigen gevoel.

Beginnende hardlopers, maar ook jonge atleten staan nog onvoldoende in de voelstand. Er is vaak alleen een knopje aan of uit. Hartslagmeters kunnen een goede spiegel zijn om iets te vertellen over de intensiteit waarmee je traint, maar veel belangrijker is om ook eens zonder al die hulpmiddelen te lopen en zelf te voelen en te ervaren. Zo leer je veel sneller je eigen lijf kennen en hoe het reageert op training. Loop dus eens je vaste duurlooprondje zonder horloge. Of doe eens een ’tempootje’ op de atletiekbaan zonder stopwatch in de gewenste tijd. Luister, voel wat je lijf en hoofd je vertelt. Ik weet zeker dat je er een hoop van leert.

Licht motivatie- en trainingstips verschijnen wekelijks op hardloopnetwerk.nl

Foto: Andy Astfalck

Laatste nieuws

Vallende sterren

Het is vrijdagavond 19 augustus en ik zit samen met mijn vriendin voor de TV, want het WK Atletiek in Budapest is gestart met de

Lees verder »