MIDWINTER MARATHON IS COMING! EEN GOEDE VOORBEREIDING IS HET HALVE WERK

Midwinter is coming! Nog enkele dagen en dan is de Midwinter Marathon. Of je nu een beginner bent of al een doorgewinterde marathoncrack, een goede voorbereiding is altijd het halve werk. Dennis Licht, oud-topatleet, kwam 6-maal winnend over de streep en 9-maal betrad hij het ereschavot in Apeldoorn. Tegenwoordig is hij runningcoach en begeleidt hij zo’n 120 lopers voor de Midwinter Marathon. Als er iemand is die ons van gouden tips kan voorzien is hij het wel. Hier zijn tips en een paklijst.

 1. Ga je goede conditie niet testen!
  Misschien merk je door het schema dat je in een betere conditie bent dan ooit tevoren, of dat je harder kan lopen dan je ooit hebt gedaan. Een groot gevaar is dat je die goede benen gaat testen op het verkeerde moment, door langer of harder te gaan lopen dan op schema staat. Een boer trekt zijn worteltjes ook niet uit de grond om te kijken of ze zijn gegroeid, toch? Vertrouw dus op het proces dat je voldoende hebt getraind! Nu je ‘koppie’ nog trainen.
 2. Neem voldoende rust in de laatste week
  Je zult niet de eerste zijn die deze fout maakt, maar de laatste week is om uit te rusten. Zorg ervoor dat je fris en fruitig aan de start van de wedstrijd staat. Onrustige benen en zenuwachtig zijn voor de start is goed. Verwelkom de wedstrijdspanning.
 3. Neem klein pijntjes serieus
  Wees zuinig op je lijf en luister wat het vertelt. Zeker voor beginners! Kleine pijntjes horen er wel bij, maar neem ze wel serieus. Wees geen slaaf van je schema en doe gerust wat minder in de training als dit beter voelt. De ene dag is de andere niet. Langzaam lopen is niet erg, te snel vaak wel. Mocht je het gevoel hebben tegen een kleine blessure aan te lopen neem dan snel contact op met een sportfysiotherapeut. Hoe sneller je actie onderneemt hoe groter de kans is dat het bij een klein pijntje blijft.
 4. Ga niet experimenteren met voeding
  Eet wat je altijd eet en ga niet opeens experimenteren. Mocht je meer willen weten over voeding, neem dan altijd contact op met een voedingsdeskundige. Voor de koffiedrinkers onder ons heb ik wel een leuke tip: neem 45 minuten van te voren een bak filterkoffie. De cafeïne geeft je sportprestatie een bewezen boost. Timing is daarbij cruciaal!
 5. Eet op tijd
  Sommige lopers kunnen een uur van te voren nog een bord pasta wegwerken zonder dat ze last krijgen van hun darmen, maar over het algemeen is de stelregel dat je 3 uur van te voren je laatste lichte (brood) maaltijd hebt genuttigd. Vergeet niet voldoende te drinken.

Samen met Chris, Jermain en Celeste even een finishfoto maken direct na de 10 Engelse Mijlen

 1. Pak je sporttas op tijd in!
  Dit klinkt cliché, maar je zou maar je hardloopschoenen of startnummer zijn vergeten. Het komt vaak genoeg voor. Zelfs bij de beste atleten ter wereld. Dat levert soms onnodig veel stress op waar je niet op zit te wachten. Maak een lijstje wat je mee moet nemen. Beter teveel mee, dan te weinig!
 2. Neem voldoende kleding mee
  Het is in de winter altijd lastig om te bepalen wat je moet aantrekken. Tip: check buienradar en de  weersvoorspelling dan kun je al een betere inschatting maken. Draag je kleding vooral in verschillende laagjes zodat je kan variëren en kan inspelen op de situatie. En neem extra kleding mee voor na de wedstrijd.
 3. Draag niet te warme kleding tijdens de wedstrijd
  Je moet natuurlijk niet te weinig kleding dragen, maar teveel zeker niet. Je mag het bij de start best een beetje fris hebben, maar als je op wedstrijdtempo gaat lopen krijg je het vanzelf wel warm.
 4. Weet wanneer je moet starten
  Het zou je maar overkomen. De wedstrijd is al gestart omdat jij te laat van huis bent vertrokken. Elk jaar zijn er wel een paar lopers die te laat aan de start verschijnen, omdat ze de tijd vergeten waren wanneer ze moesten starten. Zorg ervoor dat je weet wanneer de start is. Het start/finishgebied van de Midwinter Marathon ligt op circa 800m wandelafstand van Schouwburg Orpheus. Houd hier rekening mee!
 5. Vertrek op tijd van huis
  Er is niets stressvoller dan te laat vertrekken van huis. Een file onderweg, openbaar vervoer wat je in de steek laat. Het gebeurt regelmatig. Zorg ervoor dat je minimaal een uur van te voren aanwezig bent bij de wedstrijd, dan kun je nog rustig een bakje koffie doen, even omkleden en een bezoekje aan het toilet brengen. Of zelfs even de sfeer proeven van de Midwinter Marathon. Met 14000 deelnemers en evenveel supporters is het een drukbezocht evenement.
 6. Strik je veters goed
  Last but not least, zorg ervoor dat je veters goed gestrikt zijn, niets vervelender dan een loszittende veter tijdens het lopen van jouw wedstrijd.

Wat mee te nemen? Hier een paklijst wat ik je adviseer minimaal mee te nemen:

 • Hardloopschoenen
 • Extra set (warme) sportkleding
 • Muts, handschoenen, mouwstukken en een handdoek
 • Startnummer en spelden
 • ID-kaart, telefoon, portemonnee met eventueel contant geld
 • Sportdrank en tussendoortjes zoals een banaan of een sportreep
 • Vaseline voor als het extreem koud is
 • Toiletpapier (is altijd op als je het nodig hebt!)
 • Vuilniszak met gaten erin geknipt om warm te blijven bij de start
 • Eventuele reisinformatie

Laatste nieuws

Vallende sterren

Het is vrijdagavond 19 augustus en ik zit samen met mijn vriendin voor de TV, want het WK Atletiek in Budapest is gestart met de

Lees verder »