MIDWINTER MARATHON: “JE GAAT SNELLER ALS JE LACHT”

Medio oktober begonnen ze met trainen, twee dagen per week samen in Apeldoorn en daarnaast nog twee keer individueel hardlopen. Zondag 3 februari 2019 was D-day en verschenen alle lopers van het Silvana Running Team voorbereid en vol goede moed aan de start van de Acht van Apeldoorn.

“Alle twaalf deelnemers zijn gefinisht,” vertelt trainer Dennis Licht trots. “De uitdaging voor het begeleidingsteam (naast Dennis was ook Johann de Jong van Isokin Training & Fysiotherapie Apeldoorn actief bij het team betrokken, red.) was om gedurende het trainingstraject alle kikkers in de kruiwagen te houden en iedereen fit aan de start van de 8 kilometer te laten verschijnen.

Als aanvulling op de loop- en krachttrainingen zijn er in de voorbije weken daarom verschillende themabijeenkomsten georganiseerd, over onder andere het belang van een goede nachtrust, gezonde voeding en de invloed van dagelijkse stress op onze loopprestaties. Met succes, want alle lopers hebben de kans en het prachtige weer in Apeldoorn aangegrepen om boven zichzelf uit te stijgen.”

Tegenslag overwinnen
Voor Jur Derksen (68) was dat nog even spannend, want nadat hij begin december tijdens een training door een hond in zijn been werd gebeten, moest hij noodgedwongen zijn training onderbreken. “De focus lag bij mijn herstel en het duurde uiteindelijk vijf weken totdat de wond aan mijn been dicht was. Hierna begon ik iets te fanatiek weer met hardlopen; mijn been was nog getraumatiseerd, waardoor ik mijn spieren overbelastte. Wederom moest ik twee weken rust houden, terwijl de Acht van Apeldoorn steeds dichterbij kwam.”

Om toch fit te blijven heeft Jur sindsdien gefietst en af en toe onder begeleiding van zijn trainer een beetje gelopen. “Dennis is heel deskundig, en ook wat streng. Waar ik geneigd ben mezelf voorbij te lopen, zet hij tijdig de rem erop. Samen met fysiotherapeut Johann de Jong, die de verzorging voor zijn rekening nam en het grootste deel van de race aan mijn zijde heeft gelopen, heeft Dennis me erdoorheen gesleept.”

Lachend naar een PR
Jur schreef zich in voor het Silvana Running Team om na enkele jaren medicijngebruik het plezier weer terug te vinden in hardlopen. Voor Esmee Dijkhof (25) lag dat aanvankelijk anders; zij deed mee met het doel haar persoonlijk record te verbreken. “Ik moest en zou onder de 52 minuten lopen. Maar het tegendeel gebeurde: door de spanning boekte ik weinig vooruitgang en liep ik niet heel lekker. Gaandeweg het trainingstraject heb ik dit kunnen loslaten en mijn doelen verlegd. Ik zou de hele acht uitlopen en met een lach op mijn gezicht.”

Richt je niet te veel op prestaties, vertelde Dennis haar. Laat die snelle eindtijd los, maak je doelen kleiner en geniet van het moment: het lopen van een lekkere race en de mensen langs de kant. Esmee: “Ik had al vaker meegedaan, maar deze keer kon ik pas echt genieten van de bordjes met de tekst ‘Je gaat sneller als je lacht’. Doordat ik goed voorbereid aan de start verscheen en meer ontspannen liep, was mijn eindtijd 50.49, 9 minuten sneller dan vorig jaar en 3 minuten onder mijn PR!””

Een nieuw hoofdstuk
Hoe nu verder, volgt er na de Acht een zwart gat? “Bewegen is stap 1, de finish halen is 2, en het jezelf bewust worden van een gezonde levensstijl is stap 3,” zegt Licht. “Voor onze deelnemers betekent de Acht van Apeldoorn de start van een nieuw hoofdstuk, waarin regelmatig bewegen, gezond eten en af en toe een wedstrijd vast onderdeel worden van hun leven.” Jur kijkt in ieder geval met veel voldoening op de Acht terug: “Dankzij de deskundige begeleiding van het team heb ik het vertrouwen in hardlopen en vooral het plezier om te bewegen weer teruggevonden.”

Ook Esmee wil blijven lopen, wie weet zelfs met haar nieuwe loopfamilie. “We waren met zoveel verschillende types, van uiteenlopende leeftijden, die zomaar in hetzelfde team terechtkwamen. Maar omdat we zoveel tijd met elkaar doorbrachten en een gemeenschappelijk doel hadden, ontstond er een hechte band. Op dagen dat we niet samen trainden, deelden we onze loopjes in de groepsapp, ook wanneer we eens geen zin hadden om te lopen. Dat motiveerde enorm. En met zijn enthousiasme en positivisme heeft Dennis ervoor gezorgd dat we allemaal van hardlopen zijn gaan houden.”

De lopers van het Silvana Running Team: Geraldine (40) en Isabel Hertgers (12), Tineke Reintjes (54), Miranda Reijgwart (40), Esmee Dijkhof (25), Jur Derksen (68), Annet Hofman (47), Arthur Varkevisser (55), Rob Bakker (60), Arian (46) en Iris (39) Essenstam, en Helena van der Korst-Jansen (52).

Door: Annette Lavrijsen – Running 20/20

Laatste nieuws

Vallende sterren

Het is vrijdagavond 19 augustus en ik zit samen met mijn vriendin voor de TV, want het WK Atletiek in Budapest is gestart met de

Lees verder »