MIJN 5 FAVORIETE HARDLOOPROUTES IN APELDOORN E.O.

Hardlopen doe ik graag door de bossen van Apeldoorn e.o. Zo heb ik inmiddels een aantal vaste rondes die ik graag loop vanuit mijn woonplaats Beekbergen, maar sinds ik met mijn bedrijf in gezondheidscentrum Jean Monnet Park in Apeldoorn ben gevestigd loop ik ook graag vanaf daar door het nabijgelegen bos. Ik ontvang wel eens een berichtje via sociale media of ik nog leuke routes in de omgeving weet en daarom leek het mij leuk om er een blog over te schrijven met een aantal leuke routes. Aangezien ik nu twee kinderen heb en een eigen bedrijf is tijd soms schaars, daarom beperk ik me het liefst in mijn keuzes tot vaste rondes. Dan weet ik hoe lang ik er ongeveer over doe en welke afstand ik moet afleggen. Als loper ben ik een kei geworden in het inschatten van hoe lang een ronde is en hoe ik er ongeveer over zal doen. Mijn 5 favoriete hardlooproutes in Apeldoorn e.o. zijn in willekeurige volgorde opgesomd.

Rondje Loenermark vanuit Beekbergen

Toen ik in 2013 in Beekbergen kwam te wonen waren er nog veel bossen te ontdekken tussen Arnhem, Hoenderloo, Loenen en Apeldoorn. Ronald Derksen, destijds nog dorpsgenoot, nam me mee voor een lange duurloop vanuit Beekbergen, eerst mooi langs maisvelden van Oosterhuizen en Lieren, dan langs het spoor van de stroomtrein langs het zwembad in Loenen om vervolgens vanaf de dorpstraat in Loenen door te lopen richting de schaapskooi in Loenen en dan via de bossen achter het tolhuisje aan de Groenendaalseweg weer naar terug over de Arnhemseweg naar Beekbergen. Ik vind dit zo’n mooie route omdat het akkervelden afwisseld met bos en heide, maar ook qua ondergrond is er veel afwisseling. Niet alleen het hoogteverschil, maar ook de type ondergrond wisselt sterk. Zo loop ik op deze ronde over fietspaden, asfalt, zand en grindpaden.  Ik breid deze ronde ook vaak uit met een langer stuk over Loenermark om vervolgens via het Deelerwoud naar de Woeste Hoeve te lopen in Hoenderloo en dan huiswaarts te keren. Dit is ook wel mijn marathonvoorbereidingsronde van ruim 30 kilometer. Je moet wel echt fit en uitgerust zijn om deze ronde te kunnen volbrengen. Het is rondje telt ongeveer 23,5 km.

Rondje Deelerwoud

Ik stipte Deelerwoud al even aan. Het is weliswaar een afgesloten stuk bos, zodat het wild binnen de hekken blijven en niet de A50 oversteken, maar dat is waarom ik het ook zo mooi vind om er te lopen. Wanneer je in het Deelerwoud je bij zonsopgang of -ondergang begeeft is de kans groot dat je wilde dieren tegenkomt zoals de Wisent, edelherten, hindes, reeëen en zwijnen. Ze zijn er makkelijk te spotten, want een groot gedeelte is allemaal heidegebied. Als voormalig topatleet nam ik wel eens buitenlandse atleten die op Papendal verbleven mee naar dit stuk bos. Sommige lopers die ik dan meenam zeiden altijd dat ze het gevoel hadden dat ze dan over de Afrikaanse savanne liepen. Ze misten alleen nog de leeuwen en giraffen. Een mooi stuk wildgebied in Nederland dus, die in tegenstelling tot Park Hoge Veluwe gratis toegankelijk is. Het rondje wat ik daar loop is ongeveer 13 km.

Rondje Loenermark

Wanneer ik niet vanuit huis begin, en dus iets meer tijd heb, zet ik graag mijn auto neer in het gehucht Groenendaal. Het is een gehucht herkenbaar aan het witte bord met blauwe letters. Er staan een paar huizen en er is een natuurcamping. Verder niets. Ik parkeer mijn auto dan in Groenendaal nabij de camping en loop dan het liefst richting Droefakkers, knooppunt 32 en sla dan rechtsaf richting het heidegebied Loenermark om daar vervolgens aan de linkerzijde over de bergkam te lopen wat tevens één van de hoogste punt is op de Veluwezoom. Aldaar keer ik vaak weer terug de Spitsberg en Mullehul. Het rondje tikt de 16 km aan.

Rondje Hoog Soeren

Wanneer ik vanaf mijn kantoor ga hardlopen kies ik vaak voor een grote via Hoog Soeren. Dan loop ik over de Jachtlaan richting de J.C. Wilslaan en sla dan af richting de Pomphulweg over de Asselse Heide. Eenmaal Assel aangekomen sla ik links over het spoor richting Kootwijk. Daar loop ik dan heuvelop over de klinkers. Eenmaal aangekomen bij kruising Schaapskooi Hoog Buurlo en Kootwijk sla ik weer links om supersnel, vooral naar beneden te lopen over de Hoog Buurloseweg terug naar de Europaweg. Vlakbij Ugchelen ren ik de snelste weg terug naar mijn kantoor. Deze ronde inclusief wat versnellingen over het fietspad tik ik meestal wel de halve marathon aan. Het aantal hoogtemeters weet ik niet, maar ik weet wel dat ik altijd aardig moe en vooral voldaan weer in mijn kantoorstoel plof. Meestal wel met wat lichte maar gezonde spierpijn in de kuiten. 😉

Last but not least houd ik ook wel van een spreekwoordelijke ‘walk-in-the-park’ rondje.  Mijn bedrijf is vlakbij de Apenheul gevestigd. Ik loop dan ook graag over de Jachtlaan naar Park Berg & Bos waar de ingang van de Apenheul zich ook bevindt. ik pak dan meestal al de achteringang nabij oud profvoetbalclub AGOVV . Ik loop dan graag langs de beken, na een beklimming op de uitkijktoren, richting de parkvijver met prachtige fonteinen en watervallen. Om dan snel door te lopen richting de bosweide en het HAPS-kamp waar ik via het lammertspad graag terugren naar het Ordenbos om vervolgens nabij het Willemsbos langs het spoor en de lama’s weer terug te lopen richting de Europaweg.

Veel loop- en ontdekkingsplezier!

Laatste nieuws

Vallende sterren

Het is vrijdagavond 19 augustus en ik zit samen met mijn vriendin voor de TV, want het WK Atletiek in Budapest is gestart met de

Lees verder »