ASICS GEL NIMBUS 21: DE PERFECTE SCHOEN VOOR DE LANGE DUURLOOP?

De afgelopen twee maanden heb ik de Nimbus 21 aan diverse tests mogen onderwerpen. Bos, weilanden, grasvelden, singletracks, heuvels, zand of ‘gewoon’ geasfalteerde fietspaden. De Veluwe waar ik altijd ren kent het allemaal! Het ultieme terrein dus om deze nieuwe schoenen te onderwerpen aan diverse ondergronden en uitdagingen.

De Nimbus is al jarenlang mijn favoriete duurloopschoen, maar dat zegt niet dat ik niet kritisch kan zijn. Zoals een professionale autocoureur de kleinste details kan waarnemen, wanneer er gesleuteld is aan zijn auto, voel ik als topatleet elke verandering aan mijn hardloopschoenen. Zo ook bij de Nimbus 21. Ik vind het belangrijk dat ik direct op mijn hardloopschoenen moet kunnen weglopen. Inlopen van hardloopschoenen geloof ik niet in, je bent een match of niet. Zo is de Roadhawk FF1 voor mij een betere schoen gebleken dan de opvolger, de FF2. Van de opvolger kreeg ik helaas ontzettende pijn aan mijn hakken met blaren als gevolg. Jammer want het is verder een hele aangename schoen.

Ultiem comfort
De Nimbus 21 onderscheidt zich op verschillende wijzen ten opzichte van het vorige model. Met name de cushioning is erg aangenaam. Twee maanden later voelen de schoenen nog steeds als nieuw. En ik heb er toch zeker al 400 kilometer op hardgelopen. Ik ben wat dat betreft positief verrast. De Nimbus 20 vond ik na verloop van tijd toch een beetje ‘uitgedragen’. Dat merkte ik doordat de demping wat afnam en de schoen een stuk directer aanvoelde. Sommige lopers vinden dit prettig. In intervallen vind ik dat prettig, maar niet tijdens een lange duurloop.

Functionaliteit versus design
Bij het maken van de juiste schoenkeuze vind ik functionaliteit altijd met stip bovenaan moet staan, maar ik moet zeggen dat de design van deze schoenen ook prima in orde is. De schoenen zijn in 6 kleurstellingen te verkrijgen. Met favoriet de geel/zwarte kleurstelling. Love it! Het voordeel van zwarte schoenen is dat ze er niet zo snel vies uitzien, wanneer ik weer voor de zoveelste keer door de modder ben gelopen.

Uitgerust met FlyteFoam materiaal
Ondanks de toename in gewicht van de Nimbus vind ik dit niet beperkend. Omdat dit model is uitgerust met de FlyteFoam Propel en Lyte heeft het kenmerken die de Dynaflyte 3 ook heeft. Voor een relatief zware hardloopschoen bezit deze duurloopschoen de eigenschappen van een sneller model. En dat vind ik prettig, want wanneer ik me sterk voel in een duurloop en besluit om mijn tempo eens flink op te schroeven dan vind ik het toch fijn dat ik het gevoel ervaar van een snelle schoen.

Naast dat deze schoenen uitgerust zijn met FlyteFoam materiaal is er ook wat aan het bovenwerk veranderd. De schoenen kennen een iets ruimere pasvorm. Daar waar ik een meer omsloten gevoel ervoer bij de vorige type, is er nu net iets meer ruimte voor mijn tenen. En dat is fijn. Dat maakt net het verschil voor mijn tenen, die soms tegen de voorkant van mijn schoenen stootte. Met name bij warm weer merkte ik dat de ’20’ een tikkeltje te strak zat. Met de Nimbus 21 voelt het nu een stuk aangenamer aan, zonder dat ik ga schuiven in de schoenen.

Conclusie 
Daar waar de Nimbus 20, vanwege zijn directheid en pasvorm misschien meer de eigenschappen had van een allrounder, vind ik de Nimbus 21 vooral een type schoen die uitermate geschikt is voor de lange duurloop. Door zijn uitrusting met FlyteFoam materiaal geeft het, ondanks zijn gewicht, de sensatie van een snelle schoen.

Laatste nieuws

Vallende sterren

Het is vrijdagavond 19 augustus en ik zit samen met mijn vriendin voor de TV, want het WK Atletiek in Budapest is gestart met de

Lees verder »