Review: ASICS METASPEED SKY+

Op 24 april van dit jaar lanceerde ASICS de METASPEED SKY+. Met een speciaal georganiseerd evenement in het Spaanse Malaga werd de nieuwste aanwinst in de collectie van carbonschoenen groots gelanceerd. En ik mocht daar bij zijn. Met deelname aan dit evenement kreeg ik ook de kans om de schoenen tot de limiet te testen. Nu een paar maanden later heb ik er ook inmiddels een flink aantal kilometers in de trainingen op gemaakt. Tijd dus voor een uitgebreide review.
Prachtig ontwerp
De plusversie is in een prachtige kleurstelling verschenen. Ik moest denken aan de Australische vlag en dat zijn mooie kleuren. Australische atleten vind ik altijd uitstraling hebben van echte winnaars en dat vind ik ook als ik deze schoenen bekijk. Je oog wil immers ook wat. Ik voel me gelijk een winnaar als ik deze schoenen aantrek.

Pasvorm en bovenwerk
En wanneer ik de schoenen aantrek vind ik het ook fijn als de pasvorm direct goed is. Bij de vorige modellen moest ik een maat groter bestellen. Ik heb samplesize maat 9 en toen ik de eerste paar carbonschoenen ontving van ASICS voelde ze altijd te krap en te klein aan. En nu, hebben ze dus gelukkig een hele belangrijke en essentiële aanpassing gemaakt. De schoen komt exact overeen met de normale maatvoering zoals ik die ken bij alle andere type schoenen van ASICS. Naast de pasvorm hebben ze ook extra veel aandacht besteedt aan het bovenwerk. Naast dat deze een tikkeltje lichter is geworden, is het bovenwerk wat ze benoemen als MOTION WRAP ook een stukje comfortabeler. Het lijkt wat elastischer te zijn en dus beter met je voeten mee te bewegen. Dat komt de duurzaamheid ongetwijfeld ook te goede. Bij de vorige modellen had ik allemaal kleine gaatjes in het bovenwerk zitten en dat heb ik dit paar nog steeds niet. Echt een goede verbetering! Daarnaast is het veterwerk ook net iets beter. Het veterwerk is op een bepaalde manier “gevlochten” waardoor als je de veter dichtknoopt en aantrekt je voet ook goed vast blijft zitten. Bovendien zien de veters er ook gewoon een stuk mooier uit.

De grootste wijzigingen kort toegelicht
Met feedback van een grote groep atleten in samenwerking met de bewegingswetenschappers van ASICS zijn er grote aanpassingen gedaan. Heb betreft dus geen 1.2 versie van de vorige schoen ofzo. Het is een totaal andere carbonschoen geworden en daarom heet deze schoen ook geen METASPEED 2, maar METASPEED SKY+. De voornaamste aanpassingen in de zool is de positie van de carbonplaat en meer foam onder de midvoet. De carbonplaat zit nu direct onder de voeten. Wat je overigens moet weten is dat de carbonplaat niet voor een trampoline-effect zorgt, maar zorgt dat je stabieler op het foam staat. Het foam wat wordt gebruikt slaat energie op en geeft deze weer terug, wat voor extra energyreturn zorgt zodat jij als loper langer op een hoger tempo kan lopen. De schoenen helpen met de opslag en teruggave van deze energie – plus de vormgeving van de zool – voor een langere pas. De plusversie is dan ook gemaakt voor stridetype runners zoals ik die hun passen vooral verlengen wanneer ze versnellen. De cadans is over het algemeen tot een bepaalde snelheid hetzelfde. Voor mij voelt de zool overigens minder responsief, minder direct. Dat komt echt omdat je bij deze schoenen op veel meer foam staat. Het lijkt alsof de schoen zachter is, maar dat is niet zo. En daarom vind ik de schoenen dan ook een stukje comfortabeler dan de vorige carbonschoenen, die ik overigens erg kan waarderen omdat ze zo direct aanvoelen. Dat vind ik bijvoorbeeld zo heerlijk aan de DS Trainer. Je maakt echt contact met het asfalt. Wellicht komt dat ook door mijn achtergrond als baanatleet toen ik het liefst met blote voeten in de spikes liep op zo’n dun mogelijk maar stabiele spikeplaat.

Conclusie
Ik kan kort zijn over deze geweldige schoenen. Als je op zoek bent naar de ultieme racebeleving op een carbonschoen, ga dan voor de METASPEED SKY+. Dit is echt een baanbrekende en recordbrekende schoen. Uiteraard moet je altijd nog hard trainen om jezelf te verbeteren, maar deze schoenen maken het wel een stuk aangenamer.

Laatste nieuws

Vallende sterren

Het is vrijdagavond 19 augustus en ik zit samen met mijn vriendin voor de TV, want het WK Atletiek in Budapest is gestart met de

Lees verder »