Smeer je goed in als hardloper, voorkom huidkanker

Vorig jaar rond deze tijd begreep ik maar niet waarom er een stukje huid op mijn hoofd niet wilde genezen. Mijn oplettende huisarts, tevens hardloper die ik toevallig ook train, vroeg me snel langs te komen voor een onderzoek in zijn praktijk. Hij zei; schrik niet, maar ik denk dat je een vorm van huidkanker hebt. Ik kreeg direct een doorverwijzing naar de dermatoloog in het Gelre ziekenhuis. Diagnose: basaalcelcarcinoom, een vorm van huidkanker inderdaad. Mijn oplettende huisarts had het goed gezien. Nog geen week later lag ik onder het mes bij de plastisch chirurg.

Hoewel snel ontdekt en verder geen gevolgen, ben ik dit jaar extra voorzichtig geworden met hardlopen in de zon. En daarom smeer ik me niet alleen in met een hoge factor sportvriendelijke zonnebrandcrème, maar draag ik ook vaker en eerder een running cap. Het staat me niet, maar dat boeit me niet.

De toenemende UV straling, de vele hoogte- en warmtestages die ik in het verleden deed, zijn debet aan het feit dat ik eigenlijk al op veel te jonge leeftijd ben behandeld voor deze vorm van kanker. Ik wil dan ook iedere hardloper, als ook hun coaches die met hun atleten op stages gaan, echt op hun hart drukken. Smeer je in! Maak er een topprioriteit van. Zonnebaden met stages is echt onverantwoord als atleet. Zeker als je ook nog het naadje zweet met de vele lange trainingen in de zon. Zelf smeerde ik me wel altijd in, maar vergat het ook wel eens.

Even twee dagen met aftersun smeren en je was er weer vanaf, maar eigenlijk oliedom. Het goed smeren met zonnebrandcrème zou eigenlijk net zo normaal moeten gaan worden als je veters vastknopen of je tandenpoetsen. Ook tijdens inspanning tussendoor opnieuw insmeren is zeer verstandig, bijv. op het moment dat je toch een drinkpauze hebt ingelast.

Uit cijfers van het KWF blijkt dat huidkanker flink toeneemt onder de bevolking. Niet alleen meer onder ouderen, niet alleen in Australië, maar juist ook onder blanke jonge mensen in Nederland. Neem dus je maatregelen, smeer je tot je een ons weegt, want het is echt gevaarlijk. In mijn geval kom ik er goed vanaf en blijft het bij een litteken op mijn hoofd.

Laatste nieuws

Vallende sterren

Het is vrijdagavond 19 augustus en ik zit samen met mijn vriendin voor de TV, want het WK Atletiek in Budapest is gestart met de

Lees verder »