STRESS-ANALYSE BEWIJST DAT HARDLOPEN HELPT

Het Silvana Running Team krijgt feedback over stressniveau op basis van hartslagmeting. Voor Geraldine Juliet bewijs om vaker te gaan hardlopen.

De twaalf hardlopers die door coach Dennis Licht worden klaargestoomd voor de Acht van Apeldoorn (onderdeel van de Midwinter Marathon op zondag 3 februari 2019), kennen sinds afgelopen week de betekenis van de afkorting ‘HRV’. Met de app HRV4Training wordt nu hun dagelijkse stressniveau gerelateerd aan alle bezigheden, inclusief de hardlooptrainingen.

HRV is de afkorting van hartritmevariabiliteit. Deze waarde slaat op de tijd tussen twee hartslagen, die volop varieert en een indicatie is van je stressniveau en herstelvermogen. Dat laatste is prima in orde in het geval van teamlid Geraldine Juliet. Samen met de rustpols ziet een speciale ‘stresscoach’ dagelijks alle gegevens van de twaalf en geeft hen daarover elke twee dagen feedback.

Ademhaling controleren

“Ik weet nu,” vertelt Geraldine, “dat ik af en toe wat stress opbouw en dan weer volop ontspan door het hardlopen. Het bewijs is er dankzij de app en dat stimuleert je voortaan ook om, na bijvoorbeeld een drukke dag op je werk, toch te gaan hardlopen.”

Geraldine (39) is een bijzondere verschijning in het team, want ze loopt samen met haar dochter Isabel (12). Moeder Geraldine had al wat loopervaring, maar vond het vaak moeilijk om haar ademhaling te controleren. Haar kennis over de loopsport vond ze onvoldoende voor een goede begeleiding van haar dochter Isabel – die met hardlopen wilde beginnen – en daarom hebben ze zich samen kandidaat gesteld voor het team. Met succes!

Op een stoel

Heeft de begeleiding van Dennis Licht haar ademhaling geholpen? “Zeker, want ik weet het lopen nu veel beter op te bouwen. Ik begin nu veel rustiger en wandel ook wat tussendoor. Ik ben echt een andere loopster geworden, ook door een betere houding. Ik liep volgens Dennis alsof ik op een stoel zat. Nu probeer ik meer rechtop te lopen en gebruik ik mijn armen beter om vooruit te komen.”

Isabel en Geraldine Juliet (foto: André Roodhuizen)

“De HRV-meting is fijn om te kijken en te analyseren wat er dagelijks gebeurt. Bovendien krijgt Dennis individueel advies voor onze volgende trainingen in het schema. Je kunt nu goed achterhalen hoe stress wordt veroorzaakt en wat de relatie met het lopen is. Ik heb daardoor ook begrepen dat ik goed herstel van de trainingen.”

Het gebruik van de app heeft veel losgemaakt in het team, zodat er in de onderlinge app-groep volop over wordt geschreven. “Heeft het gewerkt, heeft iemand iets gemerkt, hoe kun je iets interpreteren? We leren zo een hoop en iedereen vindt het hartstikke interessant. Je bent nu nog bewuster bezig met het hardlopen en ook met wat je de dag ervoor hebt gedaan. Aan de ene kant beïnvloedt die informatie mij niet, maar ja, ik heb ook goede resultaten. Aan de andere kant weet je nu dat sporten echt helpt om te ontspannen,” besluit Geraldine.

Het grote doel van Geraldine en Isabel Juliet is om samen te finishen in de Acht van Apeldoorn; luister naar hen in deze video:

Laatste nieuws

Vallende sterren

Het is vrijdagavond 19 augustus en ik zit samen met mijn vriendin voor de TV, want het WK Atletiek in Budapest is gestart met de

Lees verder »