Wel of niet hardlopen tijdens vakantie?

De zomervakantie is in aantocht. Voor veel mensen de tijd om af te reizen naar warmere oorden of misschien toch wat dichterbij heerlijk op een Nederlandse camping met tent of sleurhut. Veel mensen persen er nog hun laatste beetje energie eruit op de werkvloer richting de vakantie. Gevolg: meer stress, slechtere resultaten in trainingen door verminderd herstel. Een vol hoofd, moe, weinig zin om te sporten of onverklaarbare pijntjes die persé aan het hardlopen te wijden zijn. Herkenbaar? Je bent niet de enige.

Als hardloopcoach krijg ik op het moment van meerdere mensen e-mails en WhatsApp berichten die gaan over wat te doen tijdens vakantie of dat ze merken dat ze op hun laatste benen lopen. De reden om er een bericht aan te wijden. Wat doe je wel of niet tijdens de vakantie? Wel of niet hardlopen?

Als oud-topsporter kan ik je zeggen dat het ook belangrijk is om rustmomenten te plannen. Waar ik als baanatleet steevast in september twee á drie weken niet volgens een vast stramien trainde, heb ik het idee dat de meeste recreatieve lopers bang zijn om niks te doen. Juist in een periode dat er meer ruimte is voor rust en ontspanning is het oké om dan ook qua lopen wat minder te doen.

Zelf liep ik altijd minimaal een week in mijn vakantie. Sommige trainingsmaatjes deden dat wel, ze stonden dan direct weer topfit aan de start van het trainingsseizoen, maar waren dan ook meestal weer een paar maanden later, wanneer we echt hard moesten trainen, geblesseerd of uitgeblust. Meestal in januari en februari.

Overigens is het zo dat ik niet niks deed tijdens vakanties. Ik vind het ontspannend om te sporten. Ik deed zoveel of zo weinig, het is maar hoe je het bekijkt, dat het energie gaf in plaats van dat het energie kostte. Ik kreeg dan ook genoeg beweging door te wandelen of te gaan mountainbiken of andere een sportieve activiteit. Ik ben niet zo’n stilzitter.

In de tweede week van mijn vakantie plande ik wat korte duurloopjes. Ik kreeg de instructies van mijn coach om minimaal drie keer te lopen. Minimaal een half uur, maximaal 60 minuten rekening houden met de veelal warme temperaturen en de heuvelachtige omgeving waar ik meestal mij bevond. Echt om de loopbenen eronder te houden.

In verhouding tot twaalf keer in de week trainen slechts een derde deel van wat ik normaal deed. En in de derde week waarin ik vaak weer thuis was pakte ik voorzichtig de draad weer op met wat wielrennen, krachttraining en paar rustige looptrainingen. Meestal kwam ik dan ook weer met ongelooflijk veel mentale veerkracht terug om te gaan hardlopen en voldoende energie om ook mijn werk of studie op te pakken.

Nog even een aantal adviezen met betrekking tot hardlopen in de vakantie:

  1. Plan altijd een periode van twee weken ‘looprust’ in het jaar! Voor de meeste mensen leent de zomervakantie daar zich uitstekend voor. Wat past in jouw planning.
  2. Verruil eens een looptraining, bijvoorbeeld een lange duurloop, voor een wandeling of fietstocht, maar overdrijf het niet.
  3. Verminder je aantal trainingseenheden met een derde deel. Train je normaalgesproken 6 x per week, plan dan maximaal 4 trainingen. Hiermee creëer je meer rustmomenten.
  4. Houd rekening met het weer. Zie ook dit artikel over trainen in de warmte.
  5. Heb je geen zin om te lopen, geef er eens aan toe. Wees niet te streng voor jezelf.
  6. Overleg met je coach wat in jouw situatie verstandig is.

Laatste nieuws

Vallende sterren

Het is vrijdagavond 19 augustus en ik zit samen met mijn vriendin voor de TV, want het WK Atletiek in Budapest is gestart met de

Lees verder »